Зелений чай – дуже приємний смак напій, який прийшов до нас зі Сходу. Цей чай протягом багатьох століть вважається японцями та китайцями дуже ефективним для підтримки організму: його п’ють і маленькі діти, і люди похилого віку. За своєю популярністю у світі зелений чай є другим напоєм після води. Щодо медичного аспекту, то неможливо знайти такого східного лікаря, який не радив би своїм пацієнтам випивати дві – три чашки зеленого чаю на день.
Західні лікарі свого часу почали досліджувати лікувальні властивості зеленого чаю, зацікавившись тим фактом, що японці – найкурці у світі – рідко хворіють на рак легенів та інші онкологічні захворювання (у Японії щорічно реєструється, наприклад, утричі менше випадків легеневих хвороб, ніж у Америці).
1988 року японські фахівці виділили із зеленого чаю хімічну сполуку, яка знижує рівень холестерину і знижує ризик виникнення ракових захворювань. Це катехін, що сприяє також утриманню в організмі вітаміну С.
Лікар Роджерс Мосс у своїй книзі “ракова терапія – реферати керівництво для споживачів з нетоксичного лікування та профілактики” зазначає, що вчені Американського фонду здоров’я виявили: зелений чай обмежує негативний вплив куріння, а його антиоксидантні властивості перешкоджають активізації канцерогенів.
Короткий перелік основних корисних ефектів зеленого чаю такий:
- Знижує рівень “поганого” холестерину та підвищує рівень “хорошого”.
- Може захистити від раку легень.
- Діє як антиоксидант.
- Стимулює схуднення.
- Захищає шкіру від УФ-опромінення.
- Знижує тиск крові шляхом гноблення діяльності відповідних ферментів.
- Блокує зростання вмісту цукру на крові, пригнічуючи роботу ферменту амілази.
- Запобігає руйнуванню зубів та хворобі ясен.
- Допомагає протистояти серцевому захворюванню, пригнічуючи утворенням тромбів.
- Значно знижує ризик бактеріального харчового отруєння.
- Може пригнічувати віруси грипу та ВІЛ.
Застереження:
Великі дози катехінів можуть бути токсичними. І випивати 400 – 500 г зеленого чаю на день, безперечно, корисно та бажано.