Олія чи маргарин?

РОСЛИННА ОЛІЯ служить чи не єдиним постачальником вітаміну Е, визнаного як антиокислювач, що має протитоксичний ефект при надмірному вмісті холестерину, радіонуклідів. Так, дітям, починаючи з трьох років, необхідно споживати одну чайну ложку, а з 11 років і для дорослих – одну столову ложку олії на день. Рослинне масло краще додавати в салати зі свіжих, солоних, відварених овочів, не піддаючи його тепловій обробці.

У продажу чимало ВІТАМІНІЗОВАНИХ МАРГАРИНІВ . На них не допускаються смаження, гасіння, тому що в процесі нагрівання не тільки втрачаються вітаміни, а й утворюються шкідливі канцерогенні речовини. Норма вживання таких маргаринів – до 20-30 г.

Один з компонентів вершкового масла – вітамін А. З трирічного віку рекомендується вводити в щоденний раціон харчування до 20 грамів олії, а з чотирнадцятирічного – до 30 грамів щодня. У дитячому дієтичному харчуванні не слід застосовувати вершкове масло при жарінні та гасінні продуктів.

Що стосується шоколадного крему ” NUTELLA “, наприкінці минулого року він пройшов клінічну апробацію в Українському НДІ харчування. За оцінками експертів, це білково-жировий продукт, що містить вітаміни А, Е, соєвий білок, ненасичені жирні кислоти, магній, залізо. Цікаво, що протягом 21 дня по 20 г цього продукту давали в дитячому садку малюкам з ознаками анемії. І гемоглобін у них дещо підвищився.