Як контролювати порції їжі

Як контролювати порції їжі


Фото: DepositPhotos.com

Схуднути…таку мету перед собою ставлять багато, причому схуднути хочеться з мінімальними обмеженнями для своїх смакових рецепторів.

Можна не викреслювати зі свого меню «проблемні» продукти, а просто скористатися іншим способом – з’їдати менші порції. Всі підрахувавши і зваживши дієтологи встановили: порції, необхідні для організму, «секретні прийоми» щоб не переїсти, якими щедро і діляться з охочими розпрощатися із зайвими кіло.

Природно, кожна людина індивідуальна, в тому числі і в споживанні їжі. Кожен має свої харчові уподобання, алергії, психологічну непереносимість якогось продукту і має своєю швидкістю обміну речовин. Але, все-таки дієтологи вивели загальні правила, що підходять для більшої частини відносно здорових людей.

Норми порцій продуктів харчування М’ясо і риба
Протягом доби за всі прийоми їжі рекомендується з’їдати не більше 150-200 г м’яса (свинина, яловичина та ін), птиці і риби. Візуально за обсягом ця порція представляє дві колоди гральних карт.

Яйця
У добу рекомендується з’їдати одне куряче яйце або чотири-п’ять перепелиних.

Зернові і борошняні продукти
Рекомендується щодня включати в своє меню кашу, з’їдаючи одну-дві порції. Одна порція вже приготовленої каші (перлової, вівсяної, гречаної тощо) – 250 г , крім рисової каші (добова порція готового продукту 100 г – приблизно як хокейна шайба).

Допускається щоденний прийом двох – трьох порцій хлібобулочних виробів. Під порцією мається на увазі шматочок хліба, не більше розміру візитки і товщиною в 1 см, кілька маленьких крекерів (5-6), один невеликий кекс, один млинець і т. п.

Молочні продукти
Щоденна норма – дві порції, вагітним, годуючим матерям, дітям і підліткам потрібно три порції. Одна порція – це обсяг невеликий морквини, склянку молока, ¼ склянки сиру і т. д. Молочні продукти з високим вмістом жиру виключаються, вживати тільки можна з низьким і середнім.
Нескладні способи контролювання розмірів порцій

  • Високі вузькі склянки не дозволять прийняти зайву солодку газовану воду, коктейлі або будь-який алкоголь. Адже людина звертає увагу на висоту посудини, а не на його обсяг. Тому за допомогою такого склянки забезпечено менше споживання рідини.
  • Змінити розміри столових приладів, не варто кидатися в крайності і почати їсти чайною ложкою або дитячої виделкою. Для прийому основних страв цілком підійде десертна ложка. І слід дотримуватися принципу: зачерпнули/накололи – з’їли – поклали прилад на пару секунд – підняли прилад, зачерпнули/накололи – і так далі за схемою з останньої крихти.
  • Не варто піддаватися ілюзії і купувати маленькі коробочки з різними маленькими солодощами: печеньицами, батончиками і цукерками – велика ймовірність, що так ви з’їсте більше, а не менше. Не варто тримати на видному місці солодощі – це правило застосовується як для дому, так і для роботи. В холодильнику на видних місцях і в перших рядах площа призначена тільки для корисних малокалорійних продуктів.
  • Забудьте звичку доїдати: пакет чіпсів, горішків і т. д. Простіше буде дотримуватися таке правило, якщо взагалі не є з упаковок і пакетів. Невелику порцію покладіть собі на тарілку, а решта закрийте і приберіть до наступного разу.
  • Вчені, вивчаючи контрастні кольори, встановили, що якщо їжа і посуд, на якій вона розташована різного кольору, то люди поглинають на чверть менше їжі. Все просто – дотримуйтеся кардинальної відмінності за кольором посуду і їжі.
  • Прийом їжі не відноситься до спорту, де важлива швидкість, а тому їсти треба повільно. Також варто забути про прийомі їжі під телевізор, газету, книгу, інет і т. д. Все увагу на їжу! Згадайте приказку з дитинства про глухоту й німоту під час трапези. Насолоджуйтесь кожним шматочком – адже їх не так багато в урізаній порції. І тоді в нагороду через 15-20 хвилин прийде насичення, і це не дивлячись, що ваша звичайна порція «схудла» на третину.

Ірина Нагібіна
©

    

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )
Выберите язык сайта»