Чудодійні молочні ріки

Чудодійні молочні ріки

Усі ми вигодовані молоком, воно дало нам життя… Ллє зовсім не це стало причиною нещодавнього молочного буму серед американців. Його першопричиною виявились наукові дослідження, які підтвердили, що коров’яче молоко — це не тільки дуже цінний, але й цілющий харчовий продукт.

Однак здавна існує й протилежна точка зору. Наприклад, говорять, що для дорослих воно зовсім некорисне, заледве не шкідливе, бо в їхньому організмі немає ферментів, які забезпечують його засвоєння. А китайці і деякі народи південно-східної Азії взагалі вилучають молоко з свого раціону, оскільки вважають, що воно порушує в організмі кислотно-лужний баланс. Його заміняють «рослинним молоком» із сої.

Знамениті медики Авіцената Біруні застерігали від вживання молока, оскільки в ньому є речовини, які викликають застійні явища в організмі. Насправді ж про них можна говорити лише в тому випадку, якщо людина буде буквально обпиватися молоком — по кілька літрів на день, та до того ж дуже жирним.

Без таких крайнощів молоко — дуже цінний харчовий продукт, який має цілющі властивості. Один літр його покриває добову потребу дорослої людини в тваринному білку, який необхідний і мозку, і внутрішнім органам, і м’язам, і плазмі крові. Причому ці білки мають оптимальний амінокислотний склад, а значить, і підвищену біологічну цінність. Наприклад, альбумін сприяє росту, а глобулін зміцнює імунну систему. До речі, саме тому рекомендується пити молоко в осінньо-зимовий період, коли організм ослаблений і за несприятливих погодних умов може стати жертвою і ГРЗ. і грипозних інфекцій.

Мінеральний склад молока дуже різноманітний. На першому місці в ньому стоїть кальцій, який є незамінним «будівельним матеріалом» для кісток. Молочний кальцій засвоюється організмом краще, ніж кальцій із інших продуктів. Тому молоко дуже корисне дітям, у яких іде інтенсивний ріст кісток.

З цієї ж причини молоко рекомендується людям похилого віку, особливо жінкам, для попередження остеопорозу, захворювання, при якому зменшується міцність кісткової тканини. Втім, цей патологічний процес загрожує не тільки пристарілим, але й «кавоманам» через вимивання кальцію. Проблему можна вирішити — пити натуральну каву з молоком. У цьому випадку сполуки, що входять до складу кави, будуть зв’язуватися кальцієм молока, що знизить інтенсивність його вимивання.

Молочний цукор, або лактоза, який міститься в молоці, відрізняється від інших вуглеводів. Він менше піддасться бродінню в шлунку і сприяє нормалізації шлункової флори, знижуючи гнилісні процеси. Лактоза відіграє важливу роль в нормальній роботі серця, печінь и, нирок та обмінних процесах в організмі. Однак саме вона часто є причиною шкідлив леті молока через індивідуальні особливості конкретної людини.

Молоко багате на вітаміни: вітамін А, що підтримує зір, 01 — оздоровлює шкіру. В2
— стимулює кровообіг, В1— зміцнює нервову систему. А крім них, у молоці є й інші вітаміни: В6, В12, С, В, К, які також необхідні організму. Причому літр молока на 30-50% покриває потребу людини у вітаміні А, на 85—В2 і на 50—в інших вітамінах групи В. Крім того, для організму людини дуже важливі травні ферменти: протеази, ліпази, амілази, каталази та біологічно активні речовини: метіонін, холін, лецитин, які також містяться в молоці. Лецитин, наприклад, входить до складу кліткових мембран, і тому в медицині вважається досить ефективним загаль-нозміцнюючим засобом. А холін бере участь в обміні речовин, надає лікувальну дію при атеросклерозі і захворюваннях печінки.

Нарешті, молоко містить цілий ряд дуже необхідних мікроелементів: натрій, фосфор, магній, кобальт, залізо. До того ж, хоча заліза в ньому порівняно небагато, воно засвоюється майже повністю і бере участь в синтезі крові.

Зрозуміло, що молоко дуже корисне дітям. Але далеко не всі з них його люблять. У таких випадках дієтологи радять замінити його молочним морозивом, яке зберігає цілющі властивості початкового продукту.

Усе, про що говорилося вище, відноситься до свіжого коров’ячого молока. Але й сухе молоко зберігає деякі корисні властивості свіжого. До того ж, як вважають медики, дієти, які включають сухе знежирене молоко, досить ефективні при загальному виснаженні, лікуванні хвороб печінки та жовчовивідних шляхів, атакож після оі .зрації на шлунку.

А ось перекип’ячене молоко в значній мірі втрачає свої цілющі властивості, оскільки змінюється його хімічний склад.
Але це притаманне молокові лише після звичайного домашнього кип’ятіння і не відноситься до молока тривалого зберігання, яке зараз широко надходить у торгівлю. Промислова стерилізація дозволяє зберегти в молоці максимум вітамінів, біологічно активних речовин та мікроелементів. Правда, дехто приписує йому іншу «ваду» — наявність в ньому консервантів. Тому воно, мовляв, і має такий термін придатності — 4 місяці при кімнатній температурі і півроку в холодильнику. Насправді ж ніяких консервантів у такому молоці немає.

Усього за 6 хвилин прямі сонячні промені знищують в молоці, що міститься в прозорій ємкості, 60 процентів вітамінів, про що слід завжди пам’ятати господаркам і раніше призначеного часу не наливати його з пакетів.

Окремо потрібно сказати про козяче молоко, яке мас ряд переваг перед коров’ячим. Почати з того, що його, як правило, гарно переносять і ті люди, у кого коров’яче молоко викликає алергічну реакцію. Воно краще перетравлюється, менше слабить і може бути корисним при гастриті, особливо такому. який супроводжується проносом. Відмічений також лікувальний ефект козячого молока при виразці шлунка та дванадцятипалої кишки. А оскільки кози поїдають багато зелені рослин з в’яжучими властивостями, їхнє молоко набуває ще здатності зупиняти кровотечі, зокрема, припиняти кровотечі при туберкульозі легень.

Па жаль, переробка козячого молока до цього часу не налагоджена промислово. Хоча поява його на прилавках магазинів принесла б велику користь багатьом тисячам людей.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )
Выберите язык сайта»